Buah Pala |
Buah pala bisa menghasilkan minyak pati, oleoresin tersari, dan mentega buah pala (sila lihat di bawah).
Pokok pala mempunyai ketinggian di antara 4-15 meter dan bersifat ‘unisek’, iaitu pokok hanya mengeluarkan bunga jantan atau betina sahaja. Oleh itu, pada kebiasaannya satu batang pokok jantan ditanam di antara 10 batang pokok betina. Namun ada sumber yang mengatakan bahawa terdapat pokok yang mengeluarkan kedua-dua bunga jantan dan betina. Tetapi ini jarang ditemui.
Buah pala ialah buah jenis ‘drup’ dan mempunyai bentuk yang berbeza di antara pokok yang berlainan. Ada pokok yang menghasilkan buah berbentuk bulat dan ada juga yang menghasilkan buah berbentuk pir. Secara purata berat buah pala ialah dalam lingkungan 89 g dan bergaris pusat lebih kurang 5.6 cm. Apabila buah ini masak, perikapnya yang berwarna kuning dan mempunyai ketebalan 1.5 cm terbelah dua dan mendedahkan biji yang berwarna perang keungguan serta berkilat. Biji ini diselaputi biji atau aril yang dipanggil ‘mace’ berwarna merah terlekat pada pangkal biji.
Bukan hanya sebagai rempah saja, namun buah pala yang sudah masak, bisa dijadikan obat manjur, untuk pengobatan sakit kepala, bercak darah buku, sakit perut, patah, dan bahkan dari buah pala bisa dijadikan beragam obat lainnya.
Cara memanfaatkan buah pala untuk obat:
1. Sediakan satu butir buah pala
2. Kupas buah pala dan ambil isinya
3. Gosokkan buah pala di batu sampai menghasilkan dedaknya
4. Licinkan buah pala digilingan seperti batu
5. Oleskan dedak buah pala di kulit Anda yang sakit
N/B; Buah pala yang sudah dilicinkan khusus untuk olesan seperti salap. Jangan sampai diminum, karena dapat mengakibatkan gejala usus, atau lambung Anda yang sakit. Buah pala dibuat khusus untuk obat oles saja, di mana Anda merasa sakit. Jika sakit perut oleskan di perut, jika sakit kepala oleskan di kepala.
0 Response to "Cara Memanfaatkan Buah Pala untuk Obat Oles"
Post a Comment